06 – 14 23 58 01 lisanne@doulacentrumdeventer.nl

Doula en

Psychosociale Therapie

Bijna iedereen in deze maatschappij kampt met een overspannen zenuwstelsel. Mensen voelen zich angstig, onzeker, verdrietig, gejaagd, hebben weinig concentratie, zijn verslaafd aan allerlei verdovende middelen, boos, geïrriteerd, verstarren en weten niet wat te doen om een gelukkig leven te leven. Veel van deze emoties of gedragingen komen voort uit één of een reeks aan indrukwekkende gebeurtenissen (trauma) eerder in het leven. De meesten zijn al ontstaan tijdens de pre- en perinatale (baarmoeder/geboorte/1e fase) fase van het leven. We herinneren ons niet wanneer het precies ontstaan is. Maar ons lichaam/zenuwstelsel weet nog precies wat er is gebeurd en wil dit ook graag uitwerken. Sommige ervaringen zijn niet eens van jou maar van je ouders of voorouders die een trauma op jouw DNA achter hebben gelaten. Waar het ook vandaan komt de gebeurtenis was vreselijk angstig of pijnlijk en deze ervaring willen we nooit meer ervaren. Hierdoor ontwikkelen we gedurende het leven een of meerdere patronen om die pijn of angst nooit meer te hoeven ervaren. Maar gedurende het leven komen we steeds weer opnieuw in situaties terecht die ons onbewust die prille gebeurtenis doen herbeleven. Het zenuwstelsel schiet in een stressreactie en je gaat vluchten, vechten of bevriezen en emoties nemen je over. Je relaties houden geen stand, je maakt veel ruzie met de mensen van wie je houdt, je moet de controle hebben over alles, hebt het gevoel dat je alles alleen moet doen, je blijft in die relatie of baan waar je niet blij mee bent, je voelt je nergens echt gelukkig, je kan nergens aarden, je gaat jezelf verdoven met verslavingen enz.

DOULACENTRUM ONTZORGT

HERKEN JIJ JEZELF HIERIN?

=

je bent veel boos, somber, angstig en verdrietig en hebt geen grip op deze emoties

=

je BENT bang de controle te verliezen

=

Je voelt veel spanning in je lijf en bent vermoeid

=

JE reageert sterk op mensen in je omgeving zoals je ouders, partner of kinderen

=

je wilt grip krijgen op je patronen en verslavingen

INZICHTELIJK MAKEN VAN

TRAUMA’S, PATRONEN EN VERSLAVING

We maken samen inzichtelijk wat jou in de greep houdt en wat je belemmert in een vrij en intuïtief leven. We brengen jouw trauma’s en daaruit voortkomende patronen en eventuele verslavingen in kaart. We kijken naar het familiesysteem en je huidige relationele situatie. Ik geef je praktische handvatten mee om je bewust te maken van je huidige situatie zonder dat je daar op wilskracht van alles aan gaat veranderen.

WAT KUNNEN WE DOEN?

KALMEREN ZENUWSTELSEL/TRAUMA RELEASE

Het trauma wil bevrijd worden (trauma release). We gaan het zenuwstelsel als het waren laten ervaren dat deze stressreactie niet meer nodig is. Dat het ooit nodig was maar dat het jou nu niet meer dient. Dit doe ik door middel van lichaamswerk. Door het lichaam te triggeren komt het zenuwstelsel in een herbeleving. Het lichaam gaat laten zien wat er ooit was. Vervolgens laten we het zenuwstelsel ervaren dat het veilig is om in de overgave te gaan. Door middel van bekkenmassage kan trauma loskomen, emoties komen los en de energie kan weer stromen. Alleen al door deze ervaring zal je anders door het leven bewegen. Je voelt je rustiger, minder gestrests, hebt meer grip en je voelt beter wat jou wel en niet dient om een gelukkig leven te leven.

Psychosociale Therapie en
de geboorte

Gedurende mijn carrière als Doula ben ik er steeds meer achter gekomen dat alleen een fysieke voorbereiding op de geboorte en het ouderschap niet voldoende is. Wat ik merk is dat vrouwen tijdens de baring de geboorte kunnen blokkeren als deze persoonlijke stukken nog niet helder zijn. Als deze trauma’s, patronen en verslavingen bij moeders duidelijk zijn en geen blokkade meer veroorzaken wordt de baarmoeder automatisch een liefdevolle plek waarin een baby zonder stress kan groeien. Hierdoor hoeft het kind niet de pijn van de ouders (trans-generationeel trauma) te dragen, is er een veel grotere kans op een zwangerschap en geboorte zonder complicaties waardoor de baby een kleinere kans heeft op pre- en perinataal trauma. Zijn kersverse ouders beter in staat om hun kinderen te “lezen” en er écht voor ze te zijn waardoor het ouderschap makkelijker gaat.

Wil je meer informatie ontvangen?

Neem contact op 🙂